Kva er giclee?

Posta av den 16. mars 2018 under Blogg

 

Her kan du lese litt om kva eit giclee trykk er. Teksta er klipt frå fineart.no sine nettsider (noko forkorta):

Giclée og jet-print – hot på kunstmarkedet i USA!

Giclée er en relativt ukjent teknikk for det norske folk, mens gicléebilder går som varmt hvetebrød på det amerikanske markedet. Giclee Fine Art Print er den universelle benevningen på denne trykkemetoden som utallige kunstner, museer og gallerier verden rundt har tatt i bruk.

-

Giclée er  en individuelt produsert, høyoppløst reproduksjon av originale verk gjort på en spesiell type storformat skrivere. Kvaliteten og klarheten blir så bra at selv kunstnere kan ha problemer med å se forskjell på original og gicléetrykket. Slik blir giclée-trykk en selvstendig kunstform og håndverk.

Kort og godt er giclée verdens mest avanserte digitale kunsttrykk prosess. Et giclée trykk blir produsert fra en digital fil laget av et originalt kunstverk eller fotografi. Maleriet eller det kunstneriske verket blir avfotografert digitalt eller det scannes film av analogt opptak. Hvert bilde regnes som et originalt, signert kunstarbeid på lik linje med andre grafiske arbeider. Det er likevel viktig å se gicléeteknikken som en selvstendig kunstform, som ikke kan puttes inn i grafikk-kategorien som oftest deles inn i høy- og dyptrykk. I tillegg garanterer Gicleene at fargedybde og lysekteheten vil være nøyaktige og stabile mellom 70 og 100 år; deretter kan det bli noe bleknet. Som ved grafikk, er holdbarheten avhengig av hvor og hvordan verket blir hengt opp: Hvor fuktig miljet bilder henger i er, og i hvilken grad bilde er utsatt for direkte sollys.

-

Navnet giclée, uttalt «zhee-clay», er oversatt fra fransk og betyr «det som er sprayet». Mens tradisjonell grafikk som litografier, etsninger, tresnitt, koldnål tar utgangspunkt i en original plate eller stein med et motiv som er risset eller tegnet inn, har gicléer et originalt kunstarbeid, for eksempel et maleri, som utgangspunkt. Den tradisjonelle grafikken bruker gammelt håndverk og legger farge på platen og kjører den sammen med papir gjennom en presse. Gicléetrykk derimot tar i bruk det nyeste av det nye innen digitalt trykk, ved å spesialprinte eller generere et opplag ut fra et originalt kunstarbeid som for eksempel et maleri, collage, digitalt bilde eller foto.

Gicléetrykk har også en oppløsning på 1800 d.p.i. Ved å tilføye et spesielt UV beskyttende strøk på det grafiske trykket forlenger det livstiden på grafikken med over 100 år.

Kunstneren må selvsagt nummerere og signere og bestemme et øvre opplag på motivet som i annen grafikk og opplag av foto. En annen fordel med giclée er kunstnerens mulighet til å kontrollere og stå for hele trykkerprosessen. Slik har denne fantastiske teknikken vokst frem som et alternativ til den tradisjonelle litografien. Mange spår at teknikken kommer til å ta over for vanlige tradisjonelle grafiske metoder.

 

 

Del dette innlegget!

Skriv ein kommentar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>